Sunday, October 28, 2012

Oh, No! I’m about to be leaving Perlis…

Allah.. Cepat sangat rasanya masa berlalu. Terasa sangatlah singkat tempoh berada di Perlis ni. Pejam celik..pejam celik..dah 10 hari? Subhanallah.. Maha Suci Allah yang menciptakan makhluk bernama ‘masa’ dengan begitu hebat sekali.

Ada orang rasa 10 hari macam sebulan, ada yang rasa macam 5 hari, ada yang rasa macam sehari. Semua tak lain tak bukan, ia bersangkut paut dengan soal keberkatan masa.

Okay.. Enough.. That’s all for the introduction. Let’s straight to the point. He he..

Saturday, October 27, 2012

Cersapen: Di Mana Silapnya?

Sedang tekun membaca buku “Sebelum Aku Bernikah”, Akmal menerima panggilan daripada sahabatnya, ‘Aisyah.

“Assalamu’alaikum.. Kalau kita mesej saja boleh tak?”, kata Akmal.
“Wa’alaikumussalam.. Oh, ok2”, balas Aisyah.

Beberapa minit kemudian, dia menerima SMS daripada Aisyah yang berbunyi:

Pasal hajat awak tu kan, saya dah cuba tanya dia secara berlapik. Alhamdulillah, dia positif. Bahkan, dia terkejut sebabnya dia baru ingat nak minta tolong saya tanyakan benda yang sama pada awak. Subhanallah! Indahnya aturannya, indahnya cinta!”

Tuesday, October 23, 2012

Belajar Kerana Allah?

http://3.bp.blogspot.com/-YkDGCEmElFM/T9NM136yhQI/AAAAAAAAAUU/zrgwTNc9aoY/s1600/belajarkeranaALLAH.jpg

Antara persoalan yang seringkali bermain dalam fikiran sebahagian para penuntut ilmu ialah, “Apakah tujuan aku menuntut ilmu? Katanya niat dan tujuan kena ikhas, belajar kerana Allah".  Namun, ramai juga yang hanya ‘pandai’ menyebut ungkapan “Belajar kerana Allah” tanpa memahami maksud dan konsep yang sebenarnya.

Ayat standard yang mungkin biasa dengar: “Kita menuntut ilmu adalah untuk dipratikkan dan dimanfaatkan dalam kehidupan kita di dunia yg sementara ini, bagi menggapai redha Allah Ta'ala

Sunday, October 7, 2012

My First Month in Kuantan…

Aha! Akhirnya post yang dinanti-nantikan ramai berjaya disiapkan! Hoho.. Ayat hiperbola. Sepatutnya post ni published pada 4 Oktober, tapi disebabkan 2-3 hari lepas agak sibuk(sibuk la kononnya), maka terpaksa ditangguhkan. He. Mula2 nak taip in English, tapi mood malam ni nak guna bahasa kebangsaan pula.

4 September – 4 Oktober 2012: Walaupun hanya sebulan, tetapi banyak pengalaman, memori dan kenangan yg terpahat. Aku takkan ceritakan secara details, pastinya akan diceritakan kisah utama dan ‘dipadamkan’ apa yg kurang perlu diceritakan.

Aku cuba cerita ikut kronologi tarikh, tapi mohon maaf kalau nampak agak berserabut ye. Pastinya point yg nak ditaip ini dah ditulis dalam kertas terlebih dahulu! Huhu..