Friday, December 31, 2010

Drama "Roda Kehidupan 2" - Episod 25



Semasa makan di sebuah restoran, Asyraaf dan sahabat-sahabatnya bersembang tentang banyak perkara termasuk soal Khairul.

Amirul: Wei. .  lama x dengar cite Khairul. Dia apa khabar? Hidup lagi ke? Hehe. .
Asyraaf: Ishh. . hg ni laa. . cakap entah apa2. Dia ada call aku pagi tadi. Dia khabar baik. Alhamdulillah, dia sihat2 je.
Arif: Amboi. . dia contact hang je ke. . kami yang lain dia x contact pun. Ish3.. . .
Asyraaf: Alaaa. . bukan dia x nak contact tapi dia bz betul laa. . korang tahu tak dia tuisyen intensif dari pagi sampai ke malam.
Hafiz: Ohhh. . ye ke? Pagi sampai malam?
Asyraaf: Yee. . pkul 9 smpai 11..then smbg 11.15 smpai 1.15 then pkl 2.30 smpai 4.00 then smbg 4.00 smpai 5.30...mlm pula pkl 8.30 smpai 10.30.
Amirul: Perghhh !! Sakan giler dia tuisyen... semangat betul nak SPM. Sure dia dapat straight A+ nanti. Huhu. .
Asyraaf: Alaaa. . dia pergi banyak kelas tu pun sebab mak dia suruh. Maklum laa parents dia nak dia dapat straight A’s. .
Hafiz: Parents dia kan banyak duit. . so no problem la nak bayar yuran kelas intensif tu walaupun beratus ringgit. Ehh. . kalau x silap dia dua beradik je kan?
Arif: Yup. .. dia dua beradik je. Adik dia darjah enam kalau x silap.
Amirul: Ohh.. darjah enam? UPSR hari tu dapat berapa?
Arif: Entahlah. . aku pun x tahu. Kena tanya khairul lee. . huhu..

Komitmen & Kecintaan . .



http://lakso.files.wordpress.com/2009/01/langkah-imil.jpg

Kata Ibnul Qaiyyim Al Jauziah , “Orang yang pandai dan soleh mampu memotong jarak yang jauh dengan kebenaran niat, cita- cita dan komitmen. Perbuatan sedikit yang dilakukan oleh orang yang cerdas akan bernilai berlipat kali ganda dari perbuatan orang yang bodoh, walau dilakukan dengan upaya yang berat dan payah. Komitmen yang kuat dan rasa cinta akan menyingkirkan kesulitan dan menciptakan kemudahan dalam melangkah ke depan. Berlumba  menuju ALLAH sesungguhnya dapat dicapai dengan kekuatan komitmen dan kecintaan. Orang yang memiliki komitmen yang kuat akan mendahului orang yang lemah yang berbuat banyak” – Kitab Al-Fawa’id

Thursday, December 30, 2010

Top 5 Memorable Events in 2010. . .

Macam tak percaya jee. . . rasanya baru masuk tahun 2010. Tengok2 dah nak masuk tahun 2011 dah. MasyaALLAH !! Cepatnya masa berlalu.... itulah tanda dekatnya hari kiamat. Berikut adalah 5 perkara yang berlaku pada tahun ni yang akan terus diingati dalam kehidupanku.. . . .

No 5  - Aktiviti lepas tamat SPM . . . . satu tempoh yg cukup lama before sambung pelajaran di  IPT. Walaupun dah habis SPM, tamat aku rajin la juga study di library Kangar. X kurang juga sahabat2 yang hairan dengan tindak tanduk aku tu. Ye la. . . ‘sepatutnya’ dah habis SPM nak study buat apa. Kena enjoy la. Memang banyak orang bermentaliti  macam tu. Bukan nak kutuk yee. Lepas tu bila masuk matrik/asasi ke apa pakat kata dah lupa macam2 dah apa yang belajar dulu. Namun, study2 pun banyak relax juga. Menghadap depan komputer bukan main lama. Tambah2 lepas dapat notebook sendiri. Tapi dapat pun bulan 4 lepas result SPM. . . sesetengah kawan lepas result UPSR or PMR dah dapat notebook. Siap dengan motosikal dan handphone lagi. Perghhh. .. sakan betul ! huhuhu. . . Bila kenang2 balik, rasa macam banyak buang masa betul masa tu. Sepatutnya kena gunakan masa yang ALLAH berikan tu dengan aktiviti2 yang berfaedah dan bermanfaat. Namun, masa yang berlalu x dapat diubah lagi. . .

[caption id="" align="alignnone" width="431" caption="Para pelajar 5 Ali SMKAA tahun 2009"]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs293.snc4/40969_1451361117105_1025558178_31106109_2674763_n.jpg[/caption]

Kisah Bank Paling Murah Hati Di Dunia. . .

http://ordinaryguy92.files.wordpress.com/2010/12/logo-grameen-bank.gif?w=300

Siapa pernah mendengar adanya bank yang sanggup meminjamkan lebih AS$10 bilion kepada golongan miskin tanpa cagaran, malahan kadar bayaran balik pula mencapai 98 peratus? Bagi mereka yang masih belum mendengar kisah Bank Grameen, pertubuhan kredit mikro pertama di dunia, ia sesuatu yang luar biasa.

Walaupun operasinya bercanggah dengan kesemua peraturan perbankan konvensional, Bank Grameen berjaya membebaskan ramai rakyat Bangladesh daripada kancah kemiskinan. Lebih mengagumkan lagi, ia sehinggakan memperbaharui pembangunan sosial dan ekonomi bukan sahaja dalam negara malah merentasi dunia.

Orang yang muncul di sebalik idea bank ini, yang juga pemenang hadiah Nobel, ialah Profesor Dr Muhammad Yunus, pengasas dan Pengarah Urusan Bank Grameen, yang mengasaskan bank itu pada 1970-an semasa rakyat negara itu mengalami kebuluran.

Dan inspirasi itu muncul pada satu pagi tahun 1976, semasa beliau berjalan melalui sebuah kampung untuk ke universiti di mana beliau adalah profesor ekonomi.

Tuesday, December 28, 2010

Mengingati Hari Kiamat - Bahagian 2

Sesungguhnya kehidupan kita di dunia ini amat sarat dengan godaan,pendustaan, permainan, hiburan dan sebagainya. Persoalannya, adakah kita terjerumus ke dalam lembah kelalaian dan kealpaan menikmati kegembiraan yang sementara ini atau kita sedar akan kehidupan yang kekal selamanya di akhirat kelak? Hadis Rasulullah S.A.W:
“Dari Al-Mustaurid bin Syaddad r.a, katanya : “Rasulullah S.A.W bersabda : “Tidaklah dunia ini kalau dibandingkan dengan akhirat, melainkan seperti sesuatu yang seorang di antara kamu semua memasukkan jarinya dalam air lautan, maka cubalah lihat dengan apa ia kembali – yakni, seberapa banyak air yang melekat di jarinya itu. Jadi dunia itu sangat kecil nilainya dan hanya seperti air yang melekat di jari tadi” – Hadis Riwayat Muslim ( Kitab Riyadhus Salihin Karangan Imam Nawawi)

http://desriantoprayogi.files.wordpress.com/2009/10/volcano.jpg?w=194&h=153

Sesungguhnya, kehidupan yang kita jalani ini dapat diberikan satu perumpamaan yang cukup menarik untuk penghayatan dan renungan kita bersama.Hakikatnya, kehidupan kita sebenarnya ibarat seorang hamba yang datang daripada tuannya, sebelum keluar mengembara,dia diperintah untuk berjanji bahawa dia akan sentiasa mengingati tuannya serta melakukan apa yang disuruh oleh tuan itu serta tinggalkan larangannya.Selepas berjanji, lantas dia keluar mengembara dan ke sebuah tempat bernama dunia. Di sana,dia bebas melakukan apa sahaja yang dia mahu yakni ingin mengikut perintah tuannya ataupun tidak, serta mengusahakan apa-apa yang patut sebagai bekalan untuk dipersembahkan kepada tuannya sekembalinya kepada tuannya nanti. Apabila cukup masa yang ditetapkan tuannya, dia akan dipanggil kembali ke tempat asalnya untuk mempersembahkan hasil yang diperolehnya sepanjang pengembaraannya itu kepada tuannya. Kemudian, tuannya itu akan memberi balasan berdasarkan hasil si pengembara itu dan akhirnya ditempatkan ke dalam Syurga atau Neraka yang merupakan destinasi terakhir untuk ditujuinya sebagai hadiah atau hukuman untuknya. Hamba itu adalah kita iaitu insan dan tuan itu ialah ALLAH ‘Azza Wa Jalla.

Mengingati Hari Kiamat - Bahagian 1

*Artikel paling popular di blog ini setakat ini. Diposkan kembali untuk pembacaan & penghayatan

Hari Kiamat – suatu peristiwa yang pasti berlaku. Hari agung yang sangat dahsyat dan menggerunkan ini mempunyai pelbagai nama. Seperti mana manusia yang mempunyai banyak panggilan, nama dan gelaran maka dia adalah seorang yang hebat pada pandangan manusia. Begitu juga dengan hari kiamat yang mempunyai lebih 20 nama baginya. Ia jelas sekali menunjukkan betapa hebatnya peristiwa ini yang pasti akan berlaku kelak. Sebagai seorang muslim, kita wajib beriman dengan hari kiamat. Jika kita lihat, ungkapan ‘beriman dengan ALLAH dan hari kiamat’ banyak digandingkan bersama dalam Al Quran. Kenapa? Barangsiapa yang beiman dengan sebenar-benarnya dengan ALLAH dan Hari Kiamat, pasti dia turut beriman dengan malaikat, para rasul, kitab2 suci dan Qadha’ & Qadar.

http://desriantoprayogi.files.wordpress.com/2009/10/volcano.jpg

Pada hari kiamat ini, sekalian makhluk ALLAH ‘Azza Wa Jalla akan dikumpulkan di padang Mahsyar untuk dibalas segala perbuatan yang dilakukan sepanjang kehidupan di dunia. Insan akan dibalas dengan apa yang dikerjakannya sama ada baik atau buruk. Lebih lama dia hidup di dunia ini ,lebih lamalah perbicaraan dan timbangan amalnya berlaku.

Monday, December 27, 2010

Hakikat Kehidupan & Ujian. . .



Kehidupan di dunia ini hanyalah sementara. Akhirat nanti kekal abadi buat selama-lamanya. Dua ungkapan ini memang kita sedia maklum ketahui. Namun, sejauh manakah kita menghayati & mengamalkan daripadanya ?

Sabda Nabi Muhammad S.A.W :
"Sesuatu mayat itu akan diikuti oleh 3 perkara. Akan pulang 2 daripadanya dan akan kekal 1 bersamanya. Akan mengikutinya iaitu ahli keluarganya, hartanya dan amalannya. Akan pulang ahli keluarganya & hartanya, yang kekal hanyalah amalannya"  - Hadis riwayat Muslim

Kematian itu datang menjemput seseorang itu tidak mengira usia. Apabila tiba ajalnya, maka malaikat maut akan datang mencabut nyawanya. Sistem masa ciptaan ALLAH berjalan dengan begitu pantas. Kita rasa macam baru masuk awal tahun. tengok2 sekarang dah nak masuk tahun baru. Kalau umur kita sekarang ini 40, dan umur yang ALLAH peruntukkan kepada kita 60 tahun, maknanya tinggal 20 tahun saja lagi. Itupun kalau sampai 60 tahun. kalau lebih, lebihlah. Macam pelajar2 masuk exam , ataupun kita sendiri masuk exam. Sekurang2nya masuk exam ni kita tahu masa masuk & keluar. Pukul berapa mula, pukul berapa berakhir.  Maka dapat la kita agak2 supaya dapat jawab bagi habis. Tetapi dalm ujian kehidupan ALLAH bagi kita tahu waktu masuk saja, kita tak tahu bila ia berakhir yakni kematian. Bila kita baligh, kita tak ingat. . maka kita pun happy go lucky, so tak beramal soleh. bila usia dah lanjut 40 tahun, baru nak sedar. kalau sedar tu, alhamdulilah la. Tapi waktu itu kita pun tak tahu bila kita nak mati. ALLAH 'Azza Wa Jalla ingatkan kita tentang kehidupan dunia.

Sunday, December 26, 2010

Bingkisan Ringkas Buat Calon PMR 2010….



Assalamualaikum Warahmatullah Wabaraktuh...

Pertama sekali, selamat datang ke alam persekolahan menengah atas bagi tahun 2011 yang bakal menjelma kepada calon PMR 2010.. Mungkin kehangatan keputusan peperiksaan PMR yang baru beberapa hari berlalu itu masih terasa bagi semua calon. Sudah pastinya ada yang bergembira dengan kejayaan yang dicapai, rasa biasa sahaja atas keputusan yang dianggapnya biasa dan sudah pastinya ada juga yang sedih dan kecewa kerana tidak memperoleh keputusan seperti apa yang diimpikan.

Sebenarnya, apa sahaja keputusan yang diperoleh itulah dia kayu pengukur terhadap sejauh manakah gigihnya usaha anda bagi menghadapi peperiksaan PMR yang telah berlalu pergi. Memang jarang sekali untuk kita mendengar insan yang berusaha dengan gigih tidak mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan. Apapun, saya merakamkan sekalung tahniah kepada semua calon yang berjaya dengan cemerlang. Janganlah riyak dengan kejayaan anda selain berasa anda sudah berjaya dalam kehidupan kerana PMR hanya secebis kecil ujian yang perlu anda lalui. Jangan lupa SPM yang akan diduduki pada tahun hadapan. Teruskan kecemerlangan anda dalam pelajaran kerana anda sudahpun membuktikan anda mampu melakukan dan mendapatkan yang terbaik!

Saturday, December 4, 2010

New law to end illegal downloading of music and movies

KUALA LUMPUR: The free-and-easy days of illegal downloading of music and movies may soon be over. A proposed new law will enable Internet Service Providers (ISP) to suspend or terminate the Internet accounts of P2P (peer-to-peer) users.

This new law called the ISP Liability act, will be tabled in Parliament next month, according to Recording Industry Association of Malaysia (RIM) chairman Norman Halim.

RIM has been lobbying the Government for an ISP Liability act for the past 5 years as illegal online downloads have been cannibalising the legitimate sales of music, worldwide.

“The act makes the ISPs responsible for curbing online piracy. The ISPs will be fined if they don’t take action against illegal downloaders. The ISPs have the technology to track P2P users,” said Norman.

However, he said that the fine amount had yet to be determined.

ISPs will send two warning letters to illegal downloaders. Should the downloaders still persist, the Internet access will be suspended or even terminated.

“Other countries that have such an act have seen their respective music industries recover. One good example would be South Korea,” he said.

Source: The Star Online

Wednesday, November 17, 2010

Itulah Kehidupan Namanya. . .

http://hr.ucsb.edu/icons/work_life.jpg

Wahhh . . sedap nama post ni kan ? hehe. . dah tu yg terfikir nak dijadikan tajuk bg post ni. tulis sajalah . . post ni ditaip di Restoran Burger King brdekatan Masjid Jamek, Kuala Lumpur, sementara menunggu bas ke perlis pukul 10.30 mlm. nak keluar mlm takut sampai lambat pula . . so aku keluar dari UIA ptg la.

Sesungguhnya, hidup di dunia ni mmg sementara. Akhiratlah merupakan tmpat kehidupan yg sebenar & kekal abadi buat selamanya. mmg kita akan menempuhi mcm2 situasi, ujian & dugaan dlm kehidupan di dunia ni . ada masa kita senang & gembira. ada masa kita susah & sedih. bak kata org hidup ni ada pasang surutnya. ada naik turunnya. kita sebagai hamba ALLAH yg mengabdikan diri kpdNya haruslah menerima takdir yg telah ditetapkanNya dgn hati yg terbuka & percaya akan adanya hikmah yg tersirat disebaliknya.

Friday, October 29, 2010

Entah apa-apa . .

http://3.bp.blogspot.com/_Gdv8WSZzxVg/S7t9IBW1hQI/AAAAAAAAAJY/NBPgQW4sE8M/s400/gambar-foto-lucu-motocross.jpg

Ahaaa. . kisah apa ni ? hehehe. . . aku nk cerita la skit apa yg aku lalui kelmarin apabila sampai di Kuala Lumpur. First of all, alhamdulillah, aku selamat sampai juga dkt Hentian duta pada jam 4.45 pagi. awalnyeee. . awal x awal, kena laa tunggu sampai jam 6 pagi. sebab tambang teksi sebelum jam 6 pagi double kalau x silap. tapi lagi mahal la.

So tunggu je la. . . tup. . tup . . azan subuh berkumandang pada jam 5.40 pagi. so aku pergi la ke surau dkt situ yg kecil lagi x convenience. hahaha. . byk songeh btul aku ni. hehe. . waktu tu ada 3 org lain dlm surau tu nak tunaikan solat subuh. masing2 asyik tunding jari pada org lain minta jadi imam. at last, salah sorang tu kata , "saya solat dahulu laa yeee. . . nak cepat ni ". dia solat dulu sorang2. . ada sorang pakcik ni pula kata, "ehmm. . tak apa la. kita tunggu dulu. kejap lagi ada la org lain dtg " .

Monday, October 11, 2010

Heii. . Why Silence ??

http://ordinaryguy92.files.wordpress.com/2010/10/101010.jpg?w=300

Hehehe. . . sudah lama benar aku tak coretkan apa2 dkt blog aku ni. . rasanya hampir 4 bulan ! ! Tu dia. . . lama giler ! huhu. . kenapa begitu dong ? Busy sgtkah ? Ermm. . . sorry, the answer is not available. keh33. . .

Actually, aku dibelenggu sedikit problem. . . . apa dia ? sorry again . . it is not to be told ok ! ! So, what to be written in this post ?  Ahaaa. . brsempena tarikh yg unik ni - 10.10.10 - aku nk bercerita skit la perihal diri aku yg unik ni. hahaha. .

Heii. . .percaya x klau aku gtau yg aku pernah guna lebih 10 no hp ? ? Haaaa. . mesti x prcaya kan ? Tul yg aku kata keunikan diriku ni. hehehe. . hakikatnya mmg aku pernah guna lebih 10 nombor tahu x ! !

Mungkin ada yg trtanya2 pula, apasal bnyak bebenor no yg gue guna . . ? Yg ni x ada jawapan . . Sbb aku ni mmg minat bab nombor2 ni. Well , aku ni kan terlalu fanatik dgn maths so mmg obsess la dgn nombor2 ni. asal jumpa no elok skit, beli. pastu jumpa yg lagi elok, beli lagi. pastu teringin guna operator yg lain, beli lagi. tu yg at last smpai bnyak tu.

Saturday, September 25, 2010

Kepalsuan hadith - Bercakap soal dunia dalam masjid

Oleh: Ustaz Adlan Abd. Aziz

Apabila abang saya, Hafiz Abd.Aziz menghantar satu gambar melalui telefon bimbit, saya agak terkejut bercampur kecewa. Kenapa? Kerana gambar tersebut adalah gambar satu tulisan yang digantung di salah sebuah masjid dan tulisan itu merupakan sebuah hadith palsu! Mari kita lihat bersama apa kata ulama hadith zaman berzaman tentang hadith yang disangka benar dan sahih dalam kalangan sebahagian masyarakat ini.

Hadith tersebut berbunyi:

"Sesiapa yang berkata-kata tentang perkara dunia di masjid, Allah hapuskan pahala amalannya selama 40 tahun."

terdapat juga satu lagi hadith palsu yang hampir sama maksudnya berbunyi:

"Berbual di masjid memakan pahala seperti binatang liar memakan rumput"

Adakah benar ada hadith sebegini dalam buku-buku hadith utama? Adakah ia hadith yang benar-benar sahih daripada Rasulullah s.a.w.? Sebahagian pembaca mungkin akan menjawab...saya tak tahu tapi rasanya saya pernah baca/dengar. Ini jawapan biasa kita temui. Hakikatnya kita 'tidak tahu'. Elok kita bertanya kepada yang tahu atau mencari dalam khazanah ilmu agar kita akan berpindah dari status 'tidak tahu' kepada 'tahu'.

Thursday, September 16, 2010

Kertas Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2010

Negeri Terengganu

Bahasa Melayu [K1] [K2]
Bahasa Inggeris [K1] [K2]
Pendidikan Agama Islam [K1] [K2]
Matematik [K1] [K2]
Matematik Tambahan [K1] [K2]
Sejarah [K1] [K2]
Fizik [K1] [K2] [K3] [ Skema ]
Kimia [K1] [K2] [K3]
Biologi [K1] [K2] [K3]
Sains [K1] [K2]
Pengajian Awam [K1] [K2]
Pengajian Elektrik [K1] [K2]
Pengajian Mekanikal [K1] [K2]
Tasawwur Islam [K1] [K2]
Pendidikan Seni Visual [K1] [K2]
Perdagangan [K1] [K2]
Prinsip Akaun [K1] [K2]

Kertas Soalan Peperiksaan Percubaan SPM 2010 - Negeri Perlis

Bahasa Arab Tinggi [ K1 ] [ K2 ] SKEMA [ K1 ] [ K2 ]
Bahasa Inggeris [ K1 ] [ K2 ] [ SKEMA ]
Bahasa Melayu [ K1] [ K2 ] [ SKEMA ]
Biology [ K1 ][ K2 ] [ K3 ]  [ SKEMA ] [ K1 ] [ K2 ] [ K3 ]
Ekonomi Asas [ K1 ] [ K2 ] [ SKEMA ]
Ekonomi Rumah Tangga [ K1 ] [ K2 ][ SKEMA ]
Physics[ K1 ] [ K2 ] [ K3 ] [ SKEMA ]
Chemistry [ K1 ] [ K2 ] [ K3 ] [ SKEMA ] [ K1 ] [ K2 ] [ K3 ]
Mathematics [ K1 ] [ K2 ] [ SKEMA ] [ SKEMA ]
Additional Mathematics [ K1 ] [ K2 ] [ SKEMA ] [K1 ] [ K2 ]
Pendidikan Islam [ K1 ] [ K2 ] [ SKEMA ]
Pendidikan Seni Visual [ K1 ] [ K2 ] [ SKEMA ] [ K1 ] [ K2 ]
Perdagangan [ K1 ] [ K2 ] [ SKEMA ]
Prinsip Perakaunan [ K1 ] [ K2 ] [ SKEMA ]
Sains [ K1 ] [ K2 ] [ SKEMA ]
Sejarah [ K1 ] [ K2 ] [ SKEMA ] [ K1 ]

*Skema akan dimuat turun dalam sedikit masa lagi. Harap maklum..

Saturday, September 4, 2010

Jemputan Buat Yang Sudi







Oleh: Ustaz Hasrizal Abdul Jamil











“Nak masuk Syurga?” seorang penyoal menyoal.

“Ada ke orang yang tidak mahu ke Syurga?” yang disoal kehairanan.

“Ada!” jawab penyoal.

“Siapa?” yang ditanya pula bertanya.

“Siapa yang mentaati Nabi, masuk ke Syurga. Siapa yang mendurhakai baginda, itulah orang yang tidak sudi. Tidak kepingin mendamba Syurga” balas sang sahabat.

Friday, September 3, 2010

Wajibkah Solat Jumaat Pada Hari Raya?

Oleh: Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Berlaku tanda tanya dalam kalangan umat Islam tentang benarkah jikalau hari raya berlaku pada Hari Jumaat maka sesiapa yang menunaikan Solat Hariraya tidak wajib lagi untuk dia menunaikan Solat Jumaat.

Para fuqaha (sarjana Fekah) berbeza pendapat dalam hal ini. Di kalangan ulama, terutama dalam Mazhab Hanbali menyatakan tidak wajib Jumaat untuk makmum yang sudah menghadiri solat Hariraya, kecuali imam.

Wednesday, August 11, 2010

Marhaban Ya Ramadhan Al Mubarak!



Assalamu'alaikum Warahmatullah Wabarakatuh.

Alhamdulillah, setinggi-tinggi syukur kita panjatkan kepada ALLAH 'Azza Wa Jalla kita dipanjangkan umur oleh-NYA untuk dapat meneruskan kehidupan hingga ke saat ini dan paling penting dapat bertemu dengan bulan Ramadhan yang mulia dan penuh keberkatan.

Justeru marilah sama-sama kita meletakkan azam yang teguh di dalam hati untuk mempertingkatkan ketaqwaan kita kepada aLLAH 'Azza Wa Jalla dengan melipat gandakan amal ibadah kita dalam bulan yang mulia. Mudah-mudahan amal ibadah yang kita kerjakan tersebut akan berterusan selepas berakhirnya Ramadhan nanti.

Bukannya kita bersungguh-sungguh mengerjakan amal ibadah semasa Ramadhan namun selepas itu berubah dalam sekelip mata.Biarlah kita istiqamah dalam melakukan ibadah walaupun tidak begitu banyak.Gunalah fungsi Ramadhan sebagai bulan Tarbiyah yakni didikan untuk kita mula mengamalkan ibadah-ibadah sunat yang sohih yang selama ini kita tak lakukan atau jarang-jarang lakukan.Saya ucapkan selamat menjalani ibadah puasa dan selamat menunaikan ibadah-ibadah sunat dalam bulan yang penuh barakah ini.

Salam Ramadhan Al Mubarak 1431 Hijrah....
Raja Ahmad Kamil Bin Raja Sulaiman
29 Sya'ban 1431 Hijrah bersamaan 10 Ogos 2010 Masihi.

Sunday, July 25, 2010

Berburuk Sangka...

Oleh: Kapten Hafiz Firdaus Abdullah

whispering_logo.jpg

Dalam peluang kali ini saya ingin berkongsi sebuah nasihat dari al-Qur’an, iaitu ayat 12 surah al-Hujurat. Dalam ayat tersebut Allah SWT berfirman, maksudnya:



Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah sesetengah kamu mengumpat sesetengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.”

Wednesday, June 16, 2010

My Life in CFS IIUM....



Fuhh..apa aku nk kata ea dlm post ni? Sbnarnya aku bkn ada 'mood' sgt pun nak menaip ni. Tapi x pe la..I forced myself!! Bkn apa..aku msih dlm proses ssuaikan diri dgn gaya hidup kt sini.

Maklum laa..aku ni x biasa lgi dgn gaya hdup org metropolitan. pastu pula..aku ni blum biasa hdup brdikari. I mean 100% fully independent.

Aku hidup kt sini serba kelam kabut juga. Apasal? Mklum la..aku ni jenis suka byk fikir. Mcm2 benda nk buat. Smpai pening kpala aku!! Tmbah pula aku jd class representative. apa tu? lbih kurang mcm class monitor la...so mmg aku jd lg sibuk la.

But I keep remembering my mum's advice - don't be rush. Keep being calm. I really miss environment in Perlis - really different from here! I have been planning to go back to my hometown during mid-sem break even though it's not a long period. Huhuhu....

Ok laa...that's all what I would like to write for this opportunity. Last but not least, thanks a lot for reading!! May ALLAH bless us.... =)

Tuesday, June 15, 2010

Khutbah: Palestin Memanggil Kamu Pulang Kepada Islam



Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,


Sekali lagi, umat Islam sedunia dihidangkan dengan pusingan seterusnya kekejaman regim Zionis ke atas umat Islam dan manusia di bumi Palestin. Kekejaman yang melampaui batas fikiran manusia, yang tidak lain dan tidak bukan adalah untuk mengiyakan apa yang diamarankan oleh al-Quran, tentang fasad besar-besaran pusingan kedua yang dicetuskan oleh kaum Yahudi ini.

Firman Allah SWT:
“Dan telah Kami nyatakan kepada Bani Israil di dalam Kitab itu: “Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) dua kali, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau” [al-Israa' 17: 4]

Para ahli Tafsir kontemporari menyetujui bahawa kerosakan pertama yang dilakukan oleh orang-orang Yahudi ini adalah semasa mastautin mereka di bumi Yathrib. Mereka menguasai politik, ekonomi dan sosial di kota tersebut, bongkak dengan impian mereka bahawa Nabi akhir zaman akan diutuskan sekali lagi daripada keturunan mereka, dan seterusnya memanfaatkan kebodohan kaum Aus dan Khazraj lalu melaga-lagakan dua kelompok kaum Arab ini hingga berperang sesama sendiri, mencecah suatu tempoh yang amat panjang.

Kerosakan pertama ini mencapai kemuncaknya, apabila mereka secara rasmi menolak Kenabian Rasul akhir zaman, tatkala tibanya Muhammad bin Abdullah ke kota Yathrib di dalam peristiwa Hijrah. Meleset sekali impian mereka, bahawa Allah telah menetapkan bahawa kaum yang banyak membunuh Nabi dan Rasul ini hilang kebanggaan buta mereka, apabila penutup segala Nabi dan Rasul, diutuskan daripada kaum Arab berketurunan Ismail ‘alayhi al-Salaam, iaitulah Junjungan Mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Saturday, June 5, 2010

Keprihatinan Ulama Terhadap Penderitaan Gaza



Sejak tahun-tahun sebelumnya, penderitaan penduduk Gaza dalam wilayah Palestin telah diketahui umum, termasuklah waktu-waktu sebegini, mereka mengalami sekatan ekonomi yang sungguh dashyat yang dilakukan oleh Negara Zionis Kafir, juga merangkumi dokongan negara-negara kafir (yang menyokong Zionis) hingga memudaratkan penduduk-penduduk Gaza akibat sekatan tersebut yang melemahkan serta menekan mereka.

Sebaik musuh menyedari kelemahan mereka (penduduk Gaza) disamping rasa putus harapan, meliputi penduduk terdekat disekitar mereka, Zionis terus menyerang mereka dengan ledakan bom serta peluru berpandu, memusnahkan tanaman dan ternakan, hingga membunuh ribuan, mencederakan hampir ribuan penduduk awam serta tentera, golongan kanak-kanak serta wanita, semata-mata memenuhi hasrat pembersihan etnik (genocide) ke atas orang-orang Islam yang berada di wilayah tersebut, menamakan mereka sebagai pengganas terutamanya kelompok yang mempertahankan agama Islam, mempertahankan diri sendiri dan orang-orang lemah sedaya upaya mereka.

Going Back To My Hometown!!!



Hahhh...finally! I am now going back to Perlis Darus Sunnah - my beloved hometown. Just for a couple of days. I reached here yesterday morning at 5 am. God willing, I will ride a bus at 9.30 pm to go back to Klang Valley. What?! So early!

Well..lectures will begin this Monday thus I cannot be here too long. Just wanna to get rid of my feelings for being miss to special environment here. Hahaha...Special environment? Those who comes from Perlis know what it means....

God willing, I will be back to Perlis in September - during revision Period + Aidilfitri's holiday. 3 months to go.... There will be no holiday with long period within these 3 months. Well...IIUM is quite different from other universities in Malaysia. Huhuhu....

Ok la..I have no intention to write too long. U must be bored reading a long post....me too. Haha... Take good care of urself! Do pray for my well-being...Hopefully we always in His Blessings. Amen =)

Sunday, May 30, 2010

It's unbelievable!!!!

What is it?! This blog has just reached 2 years of age! Huhuhu....

Thanks a zillion! Syukran Jazilan! Terima kasih! Arigato Kozaimas!

To those who keep supporting me.

May ALLAH bless us always. Amen =)

Saturday, May 29, 2010

The Adventure Day With My Best Friend!!


 


Aikkk...tajuk dlm english tp isi dlm BM. ikut suka aku la cek oi!! Hohoho...Ada x yg x faham bhasa inggeris? Truk sgt la klau x fham. hehe... x de la. mlawak je. Siapa x fham mksud tjuk kt atas ni? lagi skali tnya ni... mksudnya "Satu hari pengembaraan bersama sahabatku yg terbaik!"

Mesti ada yg nk tnya, "kembara pa haa?", "bila kembara tu?" & "Siapa shbat trbaikku tu?". Sabar2....bykkan brsabar..sbar sbhgian drpd iman! crita baru je nak mula..dh sibuk tnya byk. huhu... tp bgus la sbb eager nak tahu. eager apa pula dh?! Haha..eager ty in english laa. mksud dia sungguh2 nak tahu.


Ok. smbung crita. kisahnya brlaku pd 28/5/2010. Ooo...ok. hari ni laa! huhuhu... Aku brsama shbt sejatiku, Aiman Aminudin plan nk ke lowyat dkt2 Times Square...cee..cee..nk wtpa? haha...nk survey2 psl hp. Nama tmpt tau la..tp nak p mcm mana x tau pn. hohoho.. Haa..b4 that, jgn salah fham naa...aku ada ramaaaiiii shbat sejati. cuma dlm cite ni, dia la yg trlibat.


Aku dgn dia naik bas rapid KL dpn UIA PJ pkul 10 pg, fuhh...dh hari jumaat, mmg raaamaii org dlm bas tu. dh tu, kami turun kt KL Central. aku ikt dia je la....sbb? Dia dh brglar "org metropolitan" 2 tahun lebih dh. aku pula baru 8 hari! so x tau la sgt bab2 bndaraya oligopoli Kangar ni...ehh..silap! Kangar pula. KL! Trbawa2 pula "jiwa perlis". Haha..


Dh turun tu, fuhhh...nk beli tiket train time tu, mmg rmaaai org...smpai ktorg pning kpala! bkn pning nk pgsan, tp pning tgok org rmai sgt...mklum la kt perlisss x de la nk brsesak2 dgn rmai org ni...so at last, ktorg tkar "plan". ada bas henti2 dkt2 situ..so kami pn pkai naik je....smpai kt Pasar Seni. kami pn trun kt situ. kt situ, ktorg naik train Putra....smpai kt KL central. aikkkk....smpai situ blik??


Saturday, May 22, 2010

The First Day in CFS of IIUM...

Hohoho...as I had promised before, I will surely tell all of you about events occurred on the first day I was in Center for Foundation Studies of International Islamic University Malaysia.

As there are memorable events occurred on the first day when I was in SMK Agama Arau, hahhh...there are memorable events on the first day I am in IIUM that I will keep remembering it throughout my life in this world . What are them? huhh..no time to tell all events. Just wanna to tell the most outstanding one. What?!

During registration process, I was told that I was placed in Mahallah Umar Al Khatab  II. It was written on the key. Ohhh...it's ok.  Then,  I asked two committee members of students' council where was it. They said, " It is now known as Mahallah Aisyah. " Ohh...I see. I brought my belongings there and set up the room. The room was not locked.  There was a student named, Nidzwan, was placed with me.

Then, it was the time  for Jumaat prayer. We locked the room. After performing it, we went back to the room. Hahhhh...it could not be opened! What's wrong?! We then went to mahallah office and asked them about it. "This is the key of Mahallah Fatimah Az Zahra's room, not Mahallah Aisyah. You have been entering the wrong mahallah!".

What?! Wrong mahallah?! So, what to do? We both had to pack our belongings and move them to mahallah Fatimah! The two mahallah are quite far! We took three trips to finish moving of our belongings. They ended just a couple of minutes before Azaan of Maghrib. Hahhh....so tired that day! There was one of committee members seek or apology for the inconvenience occurred.  That's all. Need to go! Bye! =)

Thursday, May 20, 2010

Selamat Tinggal Negeriku Perlis Tercinta!

http://i304.photobucket.com/albums/nn166/tumpenkmabur/TRK2/101.jpg

Hohoho...ayatttt! Mesti ada yg kata mcm tu kan..kan...huhu.. ikut suka korang laa nk kata pe. aku x peduli! I am who I am! he3.... InsyaALLAH, aku akan bertolak ke Kuala Lumpur esok pagi - jam 10 pg - naik bas Transnasional - dgn ayah aku.

Raaamaaii yg kata, "lorhh..apsal naik bas? knapa x pergi dgn family naik kereta? X de feelings la klau mcm tu". Kataku, "Hahh..mmg klau ikutkan nak prgi dgn family..tp adik aku pula tgh exam skrg ni. lagipun nak jimat kos laa...byk woo duit habis bab nak masuk UIA ni!".

Aku ni 7 beradik...6 lagi tgh blajar..ingat sikit ke kos prbelanjaan utk 6 org? walaupun ayah aku profesor madya kt UiTM , tp bila kira2 balik, x ada la hidup nk mewah sgt.. biasa2 je. alhamdulillah, semuanya cukup je. tp masih lagi ramai yg susah drpd aku. nak kata kaya pun x. miskin lagi la x. SEDERHANA!

Aikk..msuk tajuk apa ni pula dah?! Hahaha...x pe la. apapun, doakan aku sntiasa istiqamah di jalan kebenaran hingga ke akhir hayat. Serta dipermudahkan urusan dlm menuntut ilmu - mudah menahami serta mengingati ilmu yg dipelajari - serta dpt amalkannya dlm kehidupan. Ku doakan semuanya juga sama! Amin.

That's all for this opportunity. God willing, next writting will be in IIUM. hehehe.... =)

Drama "Roda Kehidupan 2" - Episod 24

http://ordinaryguy92.files.wordpress.com/2010/04/drama.png?w=150&h=132

Arif berasa amat geram dengan perbuatan Anwar dan Syukri yang jelas mencemarkan nama baik SMK Agama Ibnu Taimiyah. Dia cuba ditenangkan oleh Hafiz , sementara Asyraaf dan Amirul cuma mendiamkan diri.

Syukri: Aku mlas la nak bertekak dgn pengawas2 ni...buang masa je...tambah2 dgn sorg yg jenis penyibuk tu...mcm abg dia..dua kali lima..enam tmbah empat!
Anwar: Hahahaha...betul3....aku sokong 200%!

Kata-kata Syukri jelas mencabar kesabaran Asyraaf Fauzan. Dia lantas menolak Syukri tetapi tidak kuat kerana tidak mahu Syukri terjatuh.

Asyraaf: Hang ni bleh x jgn jadi kurang ajar?! Hang nak hina, kutuk aku, ok fine. Aku x kisah...tapi hang jgn sskali kutuk arwah abg aku!
Amirul: Sabar Asyraaf...sabar byk2....
Syukri: Hohoho...marah nmpaknya kwn kita ni...ingatkan iman kuat!
Hafiz: Soal iman kuat ke x kuat, hang x perlu ulas ok...tu bkn kerja hang.Lagipun fitrahnya insan x bisa lari drpd wt salah.
Anwar: Haha..ketua tingkatan 4 Ali nk defend kwn baik dia pula dh!
Arif: Aku rasa baik kita belah dari sini..makan dkt tmpat lain...sblum aku hilang sabar dgn dorg ni....
Syukri: Shuhh..shuuhh..belah..belah!

Sunday, May 16, 2010

Selamat Hari Guru!



SELAMAT HARI GURU diucapkan kepada semua warga pendidik di seluruh negara! Semoga jasa serta pengorbanan kalian yang dilakukan dibalas sebaik-baiknya oleh ALLAH 'Azza Wa Jalla, yakni tempat kembali yang kekal abadi dengan Syurga. Insya-ALLAH!

Saya secara peribadi ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua warga pendidik yang telah mendidik saya, terutama kedua-dua ibu bapa saya; semua guru yang pernah mengajar saya; terutama di Sekolah Kebangsaan Jejawi, Perlis; di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Arau, Perlis; di Pusat Tuisyen Taman Jejawi; di Institut Kecemerlangan Insan(IKIN) Kangar; seterusnya sahabat-sahabat sejati saya yang turut merupakan guru saya!

Semoga jasa kalian ALLAH akan balas dengan yang lebih baik. insan ini mendoakan kalian berjaya di dunia & di akhirat! Amin =)

Thursday, May 13, 2010

Kisah Pengajaran: Si Budak Penjual Kuih

http://hospbm.moh.gov.my/modules/news/images/topics/7c0d030a7cc17d4b.png

Hari itu, saya pulang ke Kuala Lumpur. Memikirkan highway PLUS sibuk, saya menyusuri laluan lama. Pekan pertama yang saya lintas ialah Teluk Intan. Terasa mengantuk, saya singgah sebentar disebuah restoran di pinggir pekan itu. Sebaik memesan makanan, seorang kanak-kanak lelaki - berusia lebih kurang 12 tahun muncul dihadapan.

'Abang nak beli kuih?' Katanya sambil tersenyum. Tangannya segera menyelak daun pisang yang menjadi penutup bakul kuih jajaanya.

"Tak apalah dik...Abang dah pesan makanan," jawap saya ringkas.

Dia berlalu. Sebaik pesanan tiba, saya terus menikmatinya. Lebih kurang 20 minit kemudian saya nampak kanak-kanak tadi menghampiri pelanggan lain, sepasang suami isteri agaknya. Mereka juga menolak, dia berlalu begitu saja.

Wednesday, May 12, 2010

Tazkirah - Muhasabah Diri



Oleh: Ustaz Muhammad Ihsan Bin Idris

Pada kali ini kita bawakan sebuah hadits dari Ka’ab bin Malik yang diriwayatkan oleh Muslim, hadits ini boleh dirujuk dalam terjemahan SHAHIH MUSLIM, JILID 4 oleh Ma’mur Daud, halaman 294-307, hadits no : 2376. Sebuah hadits yang panjang tentang kisah taubat Ka’ab bin Malik di atas kesalahan yang dilakukannya. Marilah kita hayati keratan keratan penting dari hadits ini untuk dibuat pelajaran dan teladan bagi diri kita semua.

عَنْ كَعْبِ بن مَالِك يُحَدِّثُ حَدِيْثَهُ حِيْنَ تَخَلَّفَ عَنْ رَسُوْلِ الله ص فِيْ غَزْوَةِ تَبُوْك

Dari Ka’ab bin Malik r.a., dia menceritakan tentang dirinya ketika dia tertinggal (tidak ikut berperang) dari Rasulullah saw. dalam perang Tabuk.”

Hadits ini menceritakan suatu kisah di mana Ka’ab, iaitu seorang sahabat Nabi saw. tertinggal semasa tentera Islam pimpinan Nabi saw.telah bertolak ke medan perang.

قَالَ كَعْبُ بْنُ مَالِكٍ لَمْ اَتَخَلَّفَ عَنْ رَسُوْلِ الله ص فِيْ غَزْوَةٍ غَزَاهَا قَطُّ اِلاَّ فِيْ غَزْوَةِ تَبُوْكَ غَيْرَ اَنِّيْ قَدْ تَخَلَّفْتُ فِيْ غَزْوَةِ بَدْرٍ وَلَمْ يُعَاتِبُ اَحَدًا تَخَلَّفَ عَنْهُ اِنَّمَا خَرَجَ رَسُوْلُ الله ص وَالْمُسْلِمُوْنَ يُرِيْدُوْنَ عِيْرَ قُرَيْشٍ

Kata Ka’ab bin Malik : “Aku tidak pernah tertinggal dari Rasulullah saw. dalam setiap peperangan yang di pimpin sendiri oleh beliau, kecuali dalam peperangan Tabuk. Selain dari itu, aku memang tertinggal pula dalam peperangan Badar. Tetapi tidak seorang pun dapat di persalahkan bila tertinggal ketika itu, kerana Rasulullah saw. pergi dengan maksud hendak menghendap kafilah Quraisy.”

Monday, May 10, 2010

Aduhh..itulah kehidupan namanya!

Hari ni - 10 Mei 2010. Apa?! 10 Mei?! Biar betul! Hahaha...mcm org x berapa btul la pula. Memang la! Rasa mcm x prcaya je mggu dpn - 21 Mei - nak dftar dkt UIA dh. Rasanya baru je lagi habis SPM...rupanya...6 bulan dh brlalu!

Alhamdulillah, so far aku x la buang masa sgt spanjang 6 bulan ni...byk benda yg aku blajar. mostly informal la. mana ada join tuisyen ke kelas intensif apa smua. study sndiri2 tu ada la tp x byk mana pun.

6 bulan ni juga laa mcm2 konflik, dugaan, ujian apa smua jadi. Apa dia? Banyakkkk la! X larat nk cerita satu2...ok la. aku pun x la rajin nak menaip skrg ni. sbb? Byk lagi urusan kmasukan ke UIA yg belum selesai! Apapun, slagi hayat dikandung badan, perjuangan kita masih belum selesai! =)

Sunday, May 9, 2010

Sultan dan Masjid: Titah atau Boneka?



Seorang pakar undang-undang yang dikenali di negara ini Abdul Aziz Bari memberikan ulasan tentang motivasi di sebalik hidupnya semula peranan Raja Melayu sebagai ketua agama Islam, peranan yang sudah sekian lama tidak dipraktikkan tetapi secara tiba-tiba muncul dalam suasana yang menimbulkan pelbagai persoalan.

Beliau menekankan bahawa walaupun secara dasarnya Sultan adalah ketua agama tetapi fungsi dan kuasa istimewa ini mestilah digunakan selaras dengan hukum-hukum Islam dan mestilah bebas daripada pengaruh kerajaan hari ini.

Beliau menerangkan, “Inilah caranya bagaimana peranan diraja, yang dibiarkan tanpa penguatkuasaan oleh perlembagaan, harus difahami. Ianya bukan hanya terletak atas kemahuan dan kehendak diraja sahaja.”

Di dalam temuramah eksklusif bersama Malaysiakini, Professor Undang-Undang dari UIA itu mempersoalkan tentang karakter peribadi dan ilmu agama yang dimiliki oleh pihak diraja yang mempunyai banyak kekurangan walaupun mereka berperanan sebagai ketua agama.

Abdul Aziz berkata, “Perkara ini sudah terlalu jelas dan telah pun menjadi pengetahuan umum.”

Walaupun begitu, apa yang lebih menjadi persoalan adalah, “Kenapa pihak diraja tiba-tiba menjadi sungguh agresif dalam hal ini?”

Reunion - Second Edition!

Hahh..it's now time for reunion of my primary school - Sek Keb Jejawi, Perlis; students. Tomorrow, God willing. It's is the final meeting before we separate to different institutes of higher education.

The next day, what to do? It's time to start solving matters regarding admission to IIUM.

That's all to write in this opportunity. Thanks for reading =)

Wednesday, May 5, 2010

It's Time For final Reunion!

Hahh...whether my friends realize it or not, this thursday is probably the final meeting...where? SMKAA la.. The speech-day. Speech-day? What is it?! Hahaha...Hari Anugerah Kecemerlangan! Don't feel weird with it. I learnt it from its principal when talking to her a month ago. I don't know about it all this while. Hahaha....

Hopefully, most of my friends will turn out for it...huhu...however, we should always remind ourselves, even though we will be apart after this, our true friends always keep remembering us. So don't be too sad despite of separation =)

Monday, May 3, 2010

Cerpen "Itulah Manusia Namanya" - Bahagian Akhir





Selamat mmbaca bhagian akhir cerpen brsiri “Itulah manusia namanya”, harap2 korg dh baca 2 bahagian sbelum ni dgn penuh pghayatan, dgn x ikut emosi apa semua. Hehe..

- Kerja dekat library sek
Hahh..SPM dh berakhir 16/12 yg lalu. Pkat ramai la laungkan “merdeka!” Biarkan je la siapa mcm tu..ada yg siap jual buku2 apa smua dkt surat khabar lama..huhu…haa..apa aku buat lpas habis SPM? 1st ada cikgu dkt sekolah ajak aku & bbrapa kwn baik aku iaitu Shydi, Faizuddin, Izzat dan Nabil  kerja dkt library sekolah..wt dokumentasi sekolah…pamphlet, carta organisasi apa semua la…time ni, students F5(f4 tahun lpas naa) yg prnah brkonflik dgn aku..ada yg dgn braninya kluarkan kata2 kesat dpn2 aku time aku dgn kwn2 baik aku tu lalu dpn klas dorg..apa dorg kata? “Wei..belah la wei..ni bkn sekolah bapak hg”.

Aku diam saja, malas nk balas balik. Nak blas balik, apa? “Ni jua bkn sekolah bpak hg, ni tanah ni, bangunan apa semua ni milik ALLAH!”. Aku x kata la mcm tu..diam je..nanti aku ckap jd emo pula. Haha..
Ada students form lain yg slalu nmpak kelibat kami dkt sek tu kata, “ee..muka ni je yg selalu nmpak”. Al maklum la yg agk close minded mmg akn ckp yg ngatif. Junior yg agk rapat dgn aku mmg sembang dgn aku la bila jumpa dkt sekolah…brglak apa semua.  Dgn cikgu2 pun mesti la aku selalu jumpa, n sembang brborak apa semua. He3… Mcm2 kerenah manusia kan? Itulah manusia namanya!

-Bab Further Study
Bila dh habis SPM, mesti la start utk apply utk smbung blajar, UPU, matrik, maktab prguruan apa semua. Masa ni la trbongkar juga sifat2 manusia tu – yg jenis selfish dgn jenis caring. That’s mean yg selfish – dia nak org britahu mklumat brkaitan ni dkt dia, bila x ada org britahu, dia marah la once dia dah tertahu. Hee.. yg caring no problem – dia rajin search dlm e-net, inquire dgn senior2, kaunselor apa smua, then beritahu kwn2 yg lain. So then? Kwn2 yg syok dpt info ni pasti transang nk tlg dia ni balik dgn inform latest info apa smua. Nmpak x beza ni? Yg ni x kira dah yg sntiasa result exam cemerlang ke sbaliknya. Yg ni kira bab pandai brkomunikasi dgn org ke sbaliknya. Bykkk kerenah manusia dlm bab ni saja. Sbb itulah manusia namanya!

Sunday, May 2, 2010

Antara Aku, Study & Akhirat..



Fuhh...dari 1 pndedahan kpd 1 pndedahan. x habis2 lg...hahaha...x pa la. Biar dedah snang crita. Org tanya soalan yg lbih kurang sama, aku sruh baca pe aku tulis dkt blog aku ni. snang kan? huhu...

Aku nak taip pndek je ni..malas pnjang2..x larat maa....aku jelaskan scara rgkas guna 3 keyword "Akhirat", "Study" &  "Aku".

1st - Akhirat : Kita sbg makhluk ciptaan ALLAH - pasti akan mati & dkmbali ke akhirat utk dibicarakan smua amalan kita yg kecil & besar.

Apa yg kita nak buat klau mcm tu? Kita kena tahu apa yg DIA nk kita buat? Apa dia? Blajar la wei...tu jwpn mudah. Dgn apa? Byk la mmbaca. "Bacalah dgn nama Tuhanmu yg telah mnciptakan".

Ada ulama kata: cara nak dpt ilmu - suka brfikir(bkn over) & suka brtanya(bkn over juga). Dlm konteks ni, kita dpt lihat - kita kena jaga hubungan dgn ALLAH & manusia. "Brpeganglah kamu dgn tali ALLAH, serta jgn brpecah belah(jaga hubungan dgn manusia mksudnya)".

Kisah PM paling gembira di dunia..



Jigme Thinley - salah seorang perdana menteri paling bahagia dalam dunia, mempunyai penawar mudah bagi membentuk masyarakat bahagia, -- "Memikirkan Semula Model Ekonomi".

Perdana menteri Bhutan itu dari negara kelapan paling gembira di dunia, berkata corak pertumbuhan ekonomi berasaskan materialistik akan mendorong kepada kemerosotan masyarakat dan sudah tiba masa untuk kerajaan mengamalkan pertumbuhan seimbang.

"Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) yang didorong oleh pertumbuhan ekonomi yang tamak dan sifat tamak itu sendiri boleh menyebabkan barah," kata Thinley dalam temubual dengan Bernama di Bhutan House, kediaman rasmi perdana menteri, di Thimpu, Bhutan.

Result UPU - Pendedahan Eksklusif!



Hari ni, smua calon SPM 09 pakat check result UPU. Ada yg sronok, ada yg sedih/kecewa. Disebalik smua tu, ramai yg x tahu mekanisme pmilihan dia. Mcm mana ? Nk crita ni..baca bg faham...based on apa yg aku tahu je la. hu3...Digunakan teknik kiasan supaya mudah difahami.

Mekanisme pemilihan.
1.    Smua org akan bratur utk brsaing masuk 1 group yg mana group prgram(course yg byk org guna pdahal salah) - ikut plihan prgram dorg yg prtama – tp dgn syarat dia layak la apply. Klau letak pihan prtama tapi x layak, sori noo..u are not qualified! Hehe…
2.    Ok. Sambung cerita. Smua program ada kuota yg dorg nk ambil. Cth: Asasi perubatan UIA – dlm 115 org je. So, Pihak yg nk pilih tu , dorg akan ambil org tgh bratur bg masuk tu, berdasarkan markah merit(90% result SPM & 10% koko). Ambil smpai pnuh. Klau smua dpt masuk, x pnuh, x pa la.
3.    Yg dpat msuk, dia kira dpt prgram tu la. Slesai cerita. Yg lain2?  kna halau la drpd situ dh pnuh.
4.    Yg lain2 ni, dia akan pergi beratur utk msuk group prgram baru, ikut pilihan kedua dia. Klau dh pnuh  org –  kena halau juga la.
5.    Bgitu la seterusnya, sampai dia boleh masuk.
6.    Klau smpai 8 group(8 pilihan) dia cuba nak masuk, tapi kna halau, kira dia x dapat twaran la.
7.    Tapi bagi yg pilih “YA” dkt option “anda setuju utk terima tawaran selain 8 diatas?” dkt belah bwah ada tnya masa isi borang dulu tu, so dia  dapat masuk la group yg dpanggil group yg ada kosong – lain cakap – dpat program lelong!

Friday, April 30, 2010

Cerpen "Itulah Manusia Namanya"- Bahagian 2

Second part – The important events occurred in 2009



Hahhh..masuk tahun 2009 dh..cepat sgguh la masa brlalu..sbb tu kata org, hidup dkt dunia ni x ada makna pun, klau dkat akhirat masuk neraka..walau hidup 1 trillion tahun, tp at last masuk neraka slama2nya..apa guna kan? InsyaALLAH kita umat islam, yg akan mati dlm islam, pasti akan brakhir dgn hidup dkt syurga slama2nya….don’t worry..he..

Haa..Psal study group antara aku dgn kwn2…al mklum la this year nk SPM..yg ‘hebat’ tu bkn apa…study group ni smpai 8 org! Smua org yg dgr psl ni jd pelik..study group apa laa smpai 8 org..plg brkesan pn 3 or 4 org je..ni dua kali ganda! smpai 8 org! Sbb tu x pelik ia ia brjalan kjap je..sbulan lbih saja, klau x silap…sbab apa? Dah ada 8 org..walaupun 8 org yg kwan rapat, tp rapat mcm mana pn, walaupun kelas sekali, result exam pn lbih kurang sama..rmbut pn sama hitam, tapi hati tetap lain2. Cara fikir lain2.. Sikap pn lain2. Hmmm..masa ni la aku mkin nmpak kbaikan & kburukan kwn2 skelas aku…bkn nk kata aku bagus & dorg x bagus! Msing2 antara kita as manusia, ada baik buruknya! Ulang siaran ni..hehe…

Thursday, April 29, 2010

~ Coretan Seorang Insan ~

*Lagu brbentuk puisi ni aku cipta time aku form 4 dulu - 13 Julai 2008  time konflik dulu2 tu la...siapa nak dgr nyanyian eksklusif aku? Haa...klik sini untuk download...he3.....

__________________________________________________________

Coretan Seorang Insan

http://rkukaudya.files.wordpress.com/2009/05/termenung.jpg

Diriku hanya insan biasa
seringkali melakukan dosa
ku sedari betapa kerdilnya diri di sisiMU
Ya ALLAH....

Matlamat hidupku hanya mencari
redha dan cinta-Mu
ku sanggup korbankan masa dan tenaga
untuk menggapainya...

The Day For Open Expression....



Selama aku hdup dkt dunia ni, aku jrang sgt2 nk 'serang' pribadi ssorg scara trbuka or lain kata dpan2.samada face to face or call or by sms...kira yg ni bkn sindir dh..dhsyat lg drpd sindir...klau tnya aku psl aku xpuas ati dgn org, sbnarnya aku tringinnn sgt2 nk luahkan dkt smua org yg aku knal(tp x prlu kot mc...m tu)..sbb aku bleh kata knal dh dgn skap n krenah insan2 dlm hdupku......

Tapi x pa la..aku fikir org krtik/ktuk/hina/mgata/fitnah pa smua tu mmg pnting! sbb ia bg azimat dkt aku utk sntiasa mhsbah n prbaiki diri aku..
Kata sstgh org: dk mhsbah pa tp prngai dk lbih krang jaa..

Jawabku: ingat mnusia tu smpurna?! bleh brubah jd maksum?! hmpa smua bgus sgt?! Salah aku hmpa nmpk tp slah sndiri hmpa x nmpak! ka nk aku tlg gtau?...

Aku x prnah kata aku ni bgus..aku ni pndai ckp..aku ni apa smua la..pernah ke aku ckap?!

Mmg aku byk ckp..tu brgkali kleibhan ALLAH bg dkt aku..tp aku ada klemahan juga! apa? aku ni agk emotional!

Semua org - msing2 ada klebihan n kkurangan...aku nmpak yg org lain sama!

Cerpen "Itulah Manusia Namanya" - Bahagian 1

First part - The important events occurred in 2008



Smasa cuti sekolah bln 3 tahun 2008, aku trkejut  juga sbb dpt surat twaran ke SBPI Kubang Pasu lpas aku wt rayuan bln 2 yg lalu. Mula2 aku fkir mcm mlas nk prgi... lpas fikir2 panjang, rasa tringin juga nk p.. nk rasa pgalaman baru to be independent. Cuma aku wt mcm biasa ja la dulu..sbb nk dgr pndpt kwn2..cikgu2..smua org la…ada yg kata baik prgi..ada yg kata x pyah la prgi…tp majoritinya kta x pyah prgi..mak ayah aku kata trpulang dkt aku..diorg ikut saja asalkan tu yg aku rasa trbaik utkku.   (More details :  Is it a mistake? )

At last, aku x prgi sbb aku tgok majoriti org x nk aku pndah…n aku juga azam nk blas jasa cikgu2 sekolahku…start tu la..aku rajin fikir apa yg bleh aku wt utk tlg dorg…dpendekkan crita, akhir bln 4, aku pn dpt idea ‘pelik’ utk wt “Program Study Group Gerak Gempur PMR 2008”. Sbnarnya idea ni dpt pn sbb aku prnah hrap program mcm ni wt last year(2007) masa aku nk PMR..tp x wt pun… tnya pndpt bbrapa org students F3 wktu tu..dorg kata ok..bgus..yg kata ok bagus tu pn sbb sikap dorg ok…yg tnya tu ada klas 3 Ali, 3U n 3O..x tnya pn gurlz sbb x knal pn time tu…he…

Cerpen "Itulah Manusia Namanya...."

Atas ‘prmintaan’ ramai, maka dkarang satu cerpen khas utk dedahkan sjarah dsebalik konflik yg tgh jadi skrg ni..yg mana sgala kisah dlm cerpen ni smuanya kisah benar! Tp cerita ni atas prspektif aku la…so apa yg krang btul tu hrap maaf la…kronolgi pn mgkin x brapa btul…

Pnting kita tahu sejarah..klau x, kita akan ulangi sejarah...yg kritik/komen/respon psl konflik yg mmuncak skrg nit p x tahu sejarah, mmg sgt2 aku syorkan baca cerpen ni..lagi bagus klau baca skali Cerpen Madu Dibalas Racun 1 & 2 serta Drama Roda Kehidupan 1 & 2..

Cerita ni sbenarnya pnjg tp dringkaskan dgn sringkas2nya tpi padat..spaya x bosan baca..tp, diselitkan juga link ke cerpen & drama yg dah aku karang tu utk baca lg detail. Last but not least, selamat membaca & nilailah smua  character yg wujud dlm cerpen ni dgn seadilnya dgn jiwa yg luhur!

Tuesday, April 27, 2010

Antara Minat, Ikhlas & Duit..



Actually, tajuk ni dh lamaa sgt dh nk tulis..dh sbulan lbih dh..asalnya lpas result SPM dulu…tp fham2 la..aku sibuk dgn majlis yg nk buat dkt SMKAA dulu tu…x pa la.yg pnting ia brmnfaat kpd smua..Especially junior2..huhu….

Smua org yg bragama Islam tahu n akui tjuan mnusia dicptakan oleh ALLAH iaitu untuk mgabdikan diri kpdNYA.mcm yg dsebut dlm Surah Az Zariyat ayat 56(bleh refer sndiri noo)…so scara trsiratnya, kita akui ALLAH yg cptakan kita ni, dh ciptakan kita dgn mcm2 jenis..rupa..kaum..bdaya..bahasa..trmasuk la minat or bkat bg ssorg tu…iaitu mnat krjaya utama yg nk dceburi..pn ALLAH dh ttapkan dlm diri msing2…

Monday, April 26, 2010

Drama "Roda Kehidupan 2" - Episod 23



Masa berlalu begitu pantas sekali. Kini sudah sampai di penghujung bulan Disember 2009. Ini bermakna cuti persekolahan akan berakhir tidak lama lagi. Pada suatu pagi, Asyraaf menerima panggilan daripada Khairul.

Khairul: Hang apa khabar? Lamaaa x dgr cite...hehe...
Asyraaf: Khabar baik...alhamdulillah sihat....genius KISAS yg sibuk mmanjang ni?
Khairul: Amboi..sndir aku nmpak..haha...x pa..ada ubi ada btas..ada hari psti bleh blas..he..
Asyraaf: Ishh..bdak KISAS ni la...mlawak pn x bleh...ha..ni call tiba2 pagi2 buta ni apa hal?
Khairul: Alaa..xkan nak call kawan baik pn x bleh..lgipun kan dh lama sgt dah kita x jumpa n smbang..
Asyraaf: Haihh..bkn x bleh naa..Cuma trkejut juga aku tiba2 je hang call.. hmwork dh siap ke?
Khairul: Haa..bnda tu la aku nk cakap dgn hang ni...
Asyraaf: Aikk..nk ckap psl hmwork? Nk mnta tlg aku buat? Sori na...aku x rajin..haha..
Khairul: Aduh..hang ni laa....aku x  ckap habis lg...dh mmandai2 wt cnclusion sndiri....
Asyraaf: Oppss..sori2..ha apa dia?
Khairul: InsyaALLAH..aku akn balik ke SMKA Ibnu Taimiyah mggu ke-2 lpas buka sek nanti..

Saturday, April 24, 2010

Yeahh...it's time for homecoming!



Huhh…there are lots of matters to be done…It can make me crazy..huhu..praise be to ALLAH.. However, I can go through these with an open mind as I always remind myself about the final destination in the Hereafter that is dreamt by everyone that is Paradise besides avoiding from the Hell..

If we keep reminding ourselves about it, we will surely be calm all the time..don’t believe it? Do try it!! Then  you will feel like me….

I will have rest with the homecoming to kuala kangsar today…just going back for a night…haha..however, it is still enough for me to get off from the daily routine in Perlis for a while..

That’s all what I want to write..is it long? I think it is too long already…haha..the longer my writing, the more the mistakes I made in grammar..huhu…k..have a nice day..may ALLAH bless us always…..amen…

Cerca Ibu Bapa Dosa Besar!



Drpd Amru Ibnul 'As r.a, katanya: "Nabi S.A.W brsabda: "Antara dosa2 bsar ialah sorg lelaki cerca kdua2 ibu bapanya sndiri".

Shabat pun pun tnya, "Ya Rasulullah! Takkan akan jadi sorg laki makin hamun ibu bapanya?",

Nabi jawab, " Ya! Sorg laki yg maki hamun bapa sorg laki lain, nscaya laki tu maki hamun balik bapanya, sama juga klau sorg laki maki hamun mak sorg laki lain, nscaya laki tu juga akn maki hamun maknya" - Hadis Sahih, Riwayat Imam Bukhari & Imam Muslim

Friday, April 23, 2010

Pelajar Berserban Tak Bertopi Keledar...



Di sini, dinukilkan pandangan Sheikh Muhammad Nasiruddin al-Albani sebut pasal serban.:

ثم إنني حين أقطع بضعف تلك الأحاديث لا أنسى أن أذكر أن لبسه - صلى الله عليه وسلم- للعمامة كعادة عربية معروفة قبله -صلى الله عليه وسلم- أمر ثابت في الأحاديث الصحيحة لا يمكن لأحد إنكاره ، فإذا انضم إلى ما ذكره فضيلة الشيخ الحامد من أن الإسلام يحب تكوين أهله تكويناً خاصاً يصونهم عن أن يختلطوا بغيرهم في الهيئات الظاهرة . . . إلى آخر كلامه الطيب الذي فصل القول فيه شيخ الإسلام ابن تيمية في " الاقتضاء " فإني في النتيجة ألتقي مع فضيلته في الحض على العمامة ، ولكني لا أراها أمراً لازماً لزوم اللحية التي ثبت الأمر بها في الأحاديث الصحيحة معللاً بقوله : " خالفوا المجوس " رواه مسلم وغيره ، ولذلك فإني لا أرى الإلحاح في العمامة كثيراً بخلاف اللحية ، وأنكر أشد الإنكار اهتمام بعض المدارس الشرعية بالعمامة أكثر من اللحية بحيث يأمرون الطلاب بالأول دون الأخرى أو أكثر منها ، ويسكتون عن الطلاب الذين يحلقون لحاهم دون الذين يضعون عمائمهم ! فإن في ذلك قلباً للحكم الشرعي كما لا يخفى



“Seterusnya saya tatkala mana memutuskan bahawa hadis-hadis tersebut adalah lemah, tidak lupa untuk menyebut bahawa pemakaian serban Nabi sepertimana adat orang Arab yang telah diketahui umum sebelumnya merupoakan perkara yang sabit dalam hadis-hadis yang sahih yang tidak dapat dinafikan lagi. Sekiranya digabungkan dengan apa yang disebut oleh Syeikh hamid bahawa Islam menyukai penganut-penganutnya dibentuk dengan pembentukan yang khusus yang boleh memelihara mereka daripada bergaul dengan orang lain dengan penampilan zahir hinggalah ke penghujung ucapan syeikh yang baik….maka sesungguhnya saya bersatu pendapat dengan fadhilat Syeikh Hamid dalam memberi galakkan untuk berserban. Cuma saya tidak melihatnya sebagai satu perintah yang pasti seperti pastinya berjanggut yang sabit dengan hadis-hadis yang sahih.”  (Terjemahan oleh ustaz at-Takiri)

Thursday, April 22, 2010

My View On Current issues..



1- The memorable day of disaster in Palestine: Hari mmperingati nakba(malapetaka) palestin disambut kelmarin smpena ulgtahun ke-62 pmbetukan ngara haram Israel dkt wilayah Palestin yg diceroboh org2 yahudi yg mana lebih 750 ribu rkyt palestin diusir slpas Israel duduki bumi palestin pda thun 1948..

Prncrbohan ni sbabkan brjuta pnduduk palestin larikan diri dgn hidup dluar wilayah asal dorg..PBB anggarkan 4.7 juta pnduduk palestin skrg ni tggal dlm kem pelarian dkt tebing barat serta dkt negara jiran sprit Lebanon, Syria & Jordan….

So..umat islam msti bgkit brjuang!! bkn kna p palestin nuu..bg pljar, blajar brsgguh2!! bkn main2..asyik lalai n leka dgn khidupan duniawi jaa...umat islam tu satu...so kita msti tlg dorg..dgn brjaya dlm akademik, krja hbat2 n bleh tlg dorg drpd mcm2 aspek...

2- Hulu Selangor parliamentary by election: Aku x brpihak kpd BN mahupun PR, apapun aku doakan spaya calon/parti yg menang drpd yg kurang mudharatnya kpd rakyat..yakni lebih brmanfaat kpd rakyat. Siapa? ALLAH lbih mgetahuinya…..

3- The exam-oriented nation: Pihak kerajaan khususnya Kmntrian Plajaran M’sia kna cari kaedah utk ubah landskap institusi pndidikan ngara…spaya mentality plajar x trus exam-oriented. Nak bgi cdgn bleh..tp mgkin kata x logik & mengarut..hu3….

4- Rising number of crimes: Hmm….tu la…tanda2 nak kiamat dh…dunia ni mmg dah nak hancur x lama dah…tp smua pihak kna jlankan tggjwb msing2 la dlm tngani bnda mcm ni….asyik srahkan dkt polis saja pn salah juga…

5- Students’ disciplinary worsens: Apa puncanya? Parents la! Diorg x didik anak diorg btul2…jd yg brakhlak mulia…lpas tu bila anak wt salah, bleh bela anak lgi! Mmg sronok sgguh anak2 ni sbb dmnjakan bkn dpt kasih sayang. Beza ke dua ni? Ya!! Hehe….

Antara Nak Hadapi Exam & Mati...



Aikkk...lain mcm je bunyinya...ikut suka lee..nak kata pelik ke..salah ke apa...yg pnting korg baca artikel ni smpai habis dulu bfore making any conclusion k....mmg...aku dh crita n ckap psl ni dgn bbrapa org kwn n respons diorg pn brmcm2....yg jenis mlas nk fikir...yg jenis suka fikir pun ada...x pa la yg tu..

Cite prtama..EXAM...bila sbut je exam, sure ramai akn trbayang UPSR..PMR..SPM..STPM..STAM...SMA.. final exam kt IPT or exam blanan ke mid term/end year kt sek...btul x? Btul la tu...x pyah tipu aihh...ok2..kita yg nak exam ni kan...tahu dh kan bila exam? Tp prnah fikir x, dah tahu exam bila...tp still result exam x elok....mksudnya dpt yg bleh kata truk la compare dgn kwn2 lain...padahal kkdg tu, bkn stakat tarikh exam je yg mmg tahu, tajuk mana yg nk tnya dlm exam pun dah tahu dh...tapi still x cmerlang juga dlm exam ya...apasal haaa? Cuba fikir dgn akal yg ALLAH bgi tu...x kira yg baca ni, yg mmg cmerlang dlm exam ke x...sbb sstgh tu, cmerlang exam tp akhlak x cmerlang mana pn..ada yg trbalik..ada yg dua2 skali x cmerlang....mcm2 org ada!

Wednesday, April 21, 2010

Ohhhh Peniaga Melayu Islam.....



Ha3..mesti ada yg hairan apa la mksud dsebalik tjuk dkt atas tu? Ni ha...smuanya pasal TM Streamyx yg family aku lggan...mmg gila kot dorg ni..bkn nk mgata(tp mmg pun..haha)..

Sjak thun 2005 dulu bralih ke TM Streamyx dri Jaring, mmg mcm2 problem jd...spnjg lbih krang 5 thun ni....ada saja prob...siapa yg prnah guna or baru guna..msti tau pnya..tgok dlm newspapers ruangan aduan, kira complain bab ni mmg TM antara yg famous!

Apa x nya, overall, mmg nampak sgt TM ni yg mana shamnya or snang ckap milik MELAYU islam...mmg x brapa profesional dlm brniaga...sbb tu ramai yg x guna tfln rmah pkai TM..byk lg service provider lg...bkn aku nk TM lgkup..bnkrupt..

Yeah...It's now over!! Huhu..



Hah…long time no post..hehe….its all about the ceremony organized on last Monday. Praise be to Allah, it is satisfying. Yeah…it is the first time ever a big ceremony like that organized by students of SMKAA. It is no strange for problems to occur during it as my friends and I have no experience in organizing any ceremony all this while.

Back to the topic. I am supposed to continue my driving lesson starting yesterday until tomorrow. However, it should be postponed as both my hand are sick. Why? Hahh..I was giving all out of energy during the day of the ceremony. Starting morning till evening. So tired maa….I slept at 9pm!

As usual, there are two types of response - positive and negative. Thus, I have to be brave to accept both, as I am the chairman of the committee. That’s what I need to face as I was the one who decided a lot on my own without agreement of other committee members in meeting.

Last but not least, please do pray for me so that I would always be brave to continue my life in this world with strength from Allah….please do pray too so that I will recover soon so that I can continue my driving lesson….thanks a zillion for reading….may Allah bless us always….God willing....

Drama "Roda Kehidupan 2" - Episod 22



Selepas Amirul Imtiyaz menghubungi Asyraaf Fauzan, kelihatan Adibah, Hafiz dan Arif menunggu ulasan Amirul.

Amirul(trsenyum): Err...knpa korang ni? Takut aku tngok...mcm aku jadi pnjenayah pula..he3...
Adibah(serius) : Hek eleh..dia ni...wei..kami tnggu nk dgr la apa yg Asyraaf britahu hg...
Amirul: Ohhh...ok2...la..ingatkan dah dngar apa yg aku cakap dkat dia dah cukup...
Arif(marah): Haihh..byk songeh betul dia ni...britahu sdah la oi...
Amirul: He..ok2...atuk dia sakit...jatuh kt masjid..tulang retak so kna operate..so dia kna balik kmpung la...bkn saja2 x nak dtg kelas ke apa..
Hafiz(simpati): Ohh...bgitu...kejap lagi kita tlg britahu Cikgu Lutfi k...takpa aku yg cakap..huhu...
Amirul: Eh..rajin benor pula kwn kita ni aih...x pa..dia dah msg dah dkt cikgu...he3....
Adibah: Amboi...bgus btul dia tu noo...
Arif: Ala..biasa la dia tu...sama je mcm arwah abg dia....
Amirul(murung): Hmmmmm....
Hafiz: La..knpa dgn hg ni? Tadi bkn main ceriaa...ni tetiba sedih apasal pula?
Amirul: Aku sbnarnya tringin sgt...nak kenal abg Asyraaf tu...dah dgr ramai org juga puji dia...cikgu2 pun....
Adibah: Ala..mirul...klau hg nk tahu abg dia mcm mana, hg bg rapat sgguh2 dgn dia..dia tu x byk beza pun dgn abg dia...trust me! He..
Arif: Ha..btul la pa dibah kata tu...org mati xkan kembali dh ke dunia..alam barzakh tu pmisah antara dunia n akhirat..mksud barzakh sndiri pun brmaksud benteng...
Hafiz: Amboi...Sheikh Arif..hebat! huhu....

Post Mortem Majlis Penghargaan 2010

http://profile.ak.fbcdn.net/object2/1837/33/n105430772831622_129.jpg

Pendahuluan
Alhamdulillah, majlis ini telah berjaya diadakan seperti yang dirancang iaitu pada 19 April 2010, pada jam 3.00 petang hingga 5.00 petang bertempat di Dewan Al Faizin.

Secara kesuluruhannya, pelaksaanan majlis adalah memuaskan. Lagipun, ia adalah julung-julung kali diadakan, jadi ia pasti tak dapat lari daripada masalah.

Bilangan tetamu yang hadir adalah memuaskan. Namun begitu, terdapat banyak kelemahan dan kekurangan yang ada sepanjang perancangan dan pelaksanaan majlis ini. Oleh itu, banyak perkara perlu diperkasakan bagi menjadikan majlis ini lebih berjaya pada tahun 2011, insya Allah.

Sunday, April 18, 2010

15 April 2010 - Paling Bersejarah...



Awal pg : lpas blik msjid - kna 'marah' truk juga la...kata aku ni ikut emosi ja lbih....x dgr pndgn org pn....kna bncg dgn smua ajk..bkn guna kuasa diktaktor!aku diam je....

Then p sek, on day way tu..wt pgumuman utk mesyuarat trgmpar khas..

Kt sek,aku bg ucapan dpn 1 sek...1st time ever kt tpak prhimpunan tu....mmg masih trasa 'pedih' n 'luka'..ckp pn ok dlm x ok...aku ckp tu gmbira dlm sdih.........

Then lpas tu jmpa phak pntdbiran sek...kna lg!! lbih krang mcm mak ayh aku laa......depa kata kami ni pljr lagi...duit bkn byk...ayt lbih krang gitu la..

Alhamdulillah ada kwn yg mmhami yg tman aku iaitu saiful nizam.....dia yg tnangkan diri aku....dia pn tnya elok2 n aku explain in detail kt dia...

Then p bilik guru...kena plak lagi!! ayat? lbih krang jee....

Mai2 meeting..giliran kwn2 aku plak hntam aku....

Ksimpulannya smua pkat hntam aku tnpa fkir pnjg..yakni brtindak tnpa fikir dulu....

Aku fham depa x fikir pnjg mcm aku...yakni aku tau stiap org x sama cara pmikiran..mentaliti brbeza..based on the past..background of family.surrounding nature of people...

Aku start explain kt geng2 meeting...at last smua nmpak fham n trdiam....

Lepas tu start smuanya fham...smpai ke hari jumaat(kelmarin)....
Aku explain, aku bristiharah sgguh b4 decide...guna ilmu yg aku ada..thats mean..i thought of the pros n cons..its intention n how to make it clear....b4 i decide..

Thursday, April 15, 2010

Announcement: Join me at my blog's fan club!

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs451.snc3/25847_110942258939096_110921732274482_113149_4409266_n.jpg

May peace be upon you.

I invite those who like visiting my blog to join my blog's fan club named "ISLAM ITU MUDAH" in facebook.

Hopefully this page is benefit for us and we will be in His Paradise in The Hereafter soon.

The functions of this page are:
1- Unite Muslims in This World
2- Sharing posts from my official blog
3- inquire and discuss about anything BUT with closed reference of Al Quran and Hadis.

Tuesday, April 13, 2010

Pengawas sekolah: Antara Aset dan Liabiliti - Bahagian 2



Ada seorang brtanya kpd aku. "Apa yg patut sorg muslim buat klau dia tngok sorg muslim ni nmpak kmungkaran yakni ksalahan la, tp dia x cegah pun?".

Saya pun jwb dgn selambanya (dgn ilmu yg aku ada laa), " Mcm ni..kita smua tahu hadis tntg 3 cara cgah mgkar..hadis sahih tu..bkn hasan ke dhaif ke palsu...tp kita faham x hadis tu? Ok mcm ni..dlm hadis tu kta, cgah mgkar dgn hati yg plg lmah iman. That's mean bila kita tgok org wt salah, tp kita x berani nk tgur, its ok fine, yg plg PENTING jgn kita brprasangka bruk dgn org tu..hati tu kna jaga"

"Klau iman kita lg kuat, kita bleh guna scara 'lisan' iaitu tgur scara baik..bkn tngking ke apa..x reti nk tgur org? blajar la..cntohi idola kita nabi muhammad saw...bkn ckap baginda idola kita, tp cakap x serupa bikin...retorik smata2!!"

"So, ksimpulannya, ALLAH bg plihan dkt kita utk tgur org ikt kmampuan kita...yg PALING pnting(lagi skali ulg), jgn brprsangka bruk dgn ssiapa pn..klau kita tgur guna mulut dgn nsihat yg baik, tp dlm hati kita rasa riyak, sori la...amalan kita trtolak! sbb riyak slah 1 drpd syirik..yg mana syirik tu dosa bsar....so yg plg pnting jaga hati..that's the most important one. He definitely knows more than me...."

Saturday, April 10, 2010

That's a journey called life...



Yeah! Everyone knows the above words frequently preached by people...but do we ever think the true meaning of it?  Ask urself right now...if u do, that's good, u must be a person with good attitudes...otherwise, u must be facing a lot problems in ur lives, right?

It lead u to be depress. I know..I know..I have a lot experience in my own journey since I was born 18 years ago....My experience and u urself must be totally different...am I right? Yes! huhuhu...

Praise be to ALLAH..I can still continue this journey right now with His guide...I admit I had ever face my own both  interpersonal and intrapersonal crises in the past..so many times...I emphasize that I had!!! It was whether u know or not.. So whatever I say to people nowadays, it is based on my own experience besides others'..I do not talking merely based on my brain ok....the past made me like this....

Praise be to ALLAH again..I feel fortunate as I feel calm facing a lot of problems and crises  right now....so many actually...that's why I can still be cool having these...why? Once again, I emphasize that it is from ALLAH...We need to realize that ALLAH is always there for us..Each particular matter is within His control. So we should keep praying to Him for strength in order to continue our lives in this world.

Hopefully those who read this entry may pray for us as Muslims so that we will be always guided by Him in order to continue our lives that we will surely die anytime..anywhere...I keep reminding myself that if we are saddened and disappointed by matter happened in our lives, we should always remind ourselves that they will surely end once we die as we will be in the Hereafter forever.........

Perihal Cinta Diri Sendiri Dan Saudara Muslim..






Syarah (Penjelasan) Shahih Bukhari oleh Al Hafizh Ibnu Hajar Al Asqalani, Kitab Fathul Baari, Terjemahan, Pustaka Azzam

BAB IMAN

07. Mencintai Saudaranya Sebagaimana Mencintai Dirinya Sendiri adalah Sebagian Dari Iman

Dari Anas RA dari Nabi SAW bersabda, “Tidak sempurna keimanan seseorang dari kalian, sebelum ia mencintai saudaranya (sesama muslim) sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri.”



Keterangan Hadist:

Al Karmani mengatakan bahwa lafazh iman sudah dikemukakan pada bab sebelumnya, namun pada bab ini permasalahan yang diangkat berbeda dengan permasalahan sebelumnya, dimana pada pembahasan sebelumnya disebutkan (memberi makan adalah sebagian dari iman). Seakan-akan beliau mengatakan, bahwa kecintaan di sini adalah bagian dari iman.

Tidak sempurna keimanan orang yang mengaku beriman. Pada redaksi hadist yang diriwayatkan Al Mustamli menggunakan kata Ahadukum (seorang dari kalian). Ashili menggunakan kata Ahad (orang), sementara Ibnu Asakir, Muslim dan Abu Khaitsamah menggunakan kata ’Abd (hamba).

Berkatkah Ilmu Jika Guru Tidak Dihormati?



Oleh: Azwani Abd Ghani

Saya ingin berkongsi cerita seorang bekas guru yang terkejut apabila dikunjungi bekas pelajarnya. Moga kisah ini menjadi teladan kepada pelajar dan ibu bapa sekalian yang mungkin terlupa mengenai pentingnya menghormati seorang guru jika mahu ilmu yang diajar memberkati hidup kita.

Saya akan teringat kisah ini setiap kali membaca laporan guru dipukul oleh pelajar atau diserang oleh ibu bapa. Kisah terbaru ialah seorang guru dibaling dengan meja seperti dilaporkan skuad Sinar Harian dari Kulim, Shaiful Azhar, hari ini.

Berbalik kepada cerita bekas guru ini, suatu hari raya dia dikunjungi bekas pelajarnya yang beriya-iya memohon maaf dan minta dihalalkan segala ilmu yang diajar sepanjang bersekolah dulu. Terkejut juga guru ini kerana sebagai seorang guru, beliau tidak pernah menyimpan dendam.